Опубліковано Залишити коментар

Як правильно вибрати якісний одяг?

Частина 1

Ми впевнені, що кожна людина хоча б раз у житті ставила собі питання: як правильно вибрати якісний одяг? Саме тому ми вирішили підготувати для вас корисну інформацію, завдяки якій ви зможете легко орієнтуватися як одяг і одразу розпізнавати чи достатньо він продуманий, довговічний і, що немало важливо, високоякісний. При цьому мало лише оглянути річ і оцінити її зовнішні якості, бо її «внутрішній світ» може виявитися куди більш цікавим і важливим. У цій статті ми розповімо, чим відрізняється високоякісний одяг від менш якісного. А також покажемо, як розпізнати гідний продукт і визначити той, який взагалі купувати не варто.

1.Що таке ЯКІСТЬ?

Перш ніж заглибитись у критерії якості, варто повернутися до основи основ – поняття самої якості. Так, насамперед, коли ми говоримо про якість, то маємо на увазі чимало різних аспектів. Ці аспекти співвідносяться з бажанням і вимогою, щоб одяг був міцним, носився кілька сезонів, при цьому зберігав ту ж форму і той же колір. Тут же варто додати, що не менш важливим є відповідність цього одягу нашому смаку, типу фігури, загальному силуету і ритму життя. Ми всі хочемо, щоб тканина підходила нашій шкірі, щоб ми могли насолоджуватися самим актом носіння і, нарешті, щоб вона виглядала якісною та доглянутою. Хороша тканина, акуратні шви, гарне оздоблення – це найпримітивніші аспекти вищезгаданого поняття. Але залишається питання: наскільки багато такого одягу, який би відповідав нашим критеріям? Наприклад, мас-маркет буквально «кишить» великою кількістю яскравих, красивих і добре зроблених (виключно на перший погляд!) речей, але чомусь при першому ж носінні речі починають буквально «розвалюватися». І причина цього явища досить проста: щоб скоротити витрати, виробник зосередився на тому, щоб річ на вішалці виглядала добре та стильно, при цьому навмисне заплющивши очі на якість.
Тепер важливо відзначити, що якість та ціна товару не завжди пов’язані між собою. Деякі типи матеріалів і тканин легше виготовляти, ніж інші, тому можна знайти деякі добре зроблені предмети в доступних магазинах. У той же час, коли одяг дуже дорогий, це не завжди означає, що виробник використав додаткові гроші для підвищення якості одягу.
Саме тому необхідно вміти розбиратися у тканинах, пошиттях, швах, підкладках та таких деталях, як гудзики, блискавки та кишені, щоб максимально розумно та ефективно робити покупки, як у бюджетних, так і у дорогих магазинах. Ціна сама по собі не є гарантією якості – це варто засвоїти. Вам дійсно потрібно уважно оглядати все, що ви купуєте – адже поширеність «швидкої моди» сприяє виникненню низькоякісних продуктів. Тому кожен вирішує для себе: вибрати якість чи кількість.

2.Тканина
Найважливішим компонентом одягу є його тканина. Незалежно від того, наскільки красиві деталі або наскільки хороші шви, одяг з неміцної, жорсткої, неприємної до тіла тканини, ніколи не стане гарним вкладенням.

    Оцінюючи тканину вбрання, слід звернути увагу на дві речі:

    • якість самої тканини
    • наскільки підходить тканина для даного предмета
    • Перший момент полягає у визначенні того, наскільки гарна якість конкретного типу тканини: чи то бавовна, шерсть, джинсова тканина тощо.

    Другий момент – потрібно вирішити, чи підходить тканина (незалежно від якості) для цього конкретного предмета, тобто для яких цілей купуєте цей одяг, для яких заходів, як часто плануєте його використовувати, в яку погоду і т.д. Наприклад, не варто купувати зимове пальто з ніжною шовковою підкладкою або кашеміровий светр для щоденного використання.

    Варто звернути увагу і на той факт, що кожен тип тканини має свої переваги і недоліки (так, навіть у синтетичних). Про них ми згоримо нижче.

    2.1 Бавовна
    Один із найпопулярніших типів тканини. Він м’який, універсальний, міцний (природно, коли він високої якості) та порівняно доступний. Найважливішим якісним властивістю бавовни є довжина волокон, у тому числі складається тканину. Тканини, виготовлені з довгих бавовняних волокон, зазвичай вважаються більш якісними, ніж тканини з коротких волокон.

    Переваги бавовни:

    • Довговічність. Довші волокна можна скрутити в тоншу пряжу. А коли тонка пряжа щільно пов’язана, це робить отриману тканину більш міцною і довговічною.
    • М’якість. Ще один плюс довгих волокон полягає в тому, що їх можна перетворити на набагато м’якшу пряжу.
    • Повітропроникність.
    • Важливо запам’ятати, що навіть бавовняна тканина, яка міцна, товста і іноді жорстка, має бути приємною до шкіри. Якщо це не так, то швидше за все її було зроблено з більш коротких волокон, які роблять тканину не такою якісною. Варто також перевіряти щільність тканини, утримуючи її на світлі. Якщо тканина пропускає багато світла, це ознака того, що вона не дуже щільна і тому не служитиме довго. Також увагу слід звертати на нитки, які складають тканину. Між окремими потоками не повинно бути прогалин або різниць розмірів.

    2.2 ЛЬОН

    Льняне полотно виготовляють із лляних волокон, які від природи гладкі, але не дуже еластичні. Льон – відмінна тканина для літа, тому що вона дихає, швидко висихає, має охолодний ефект. Тому якщо в одязі вже є високий відсоток лляного компонента, то це є добрим знаком. Однак при покупці варто переконатися, що льон є досить комфортним для вашої шкіри. Адже це не м’який матеріал за своєю природою, але якщо він дійсно виглядає колючим або грубим, то, ймовірно, при виготовленні могли використовуватися низькоякісні волокна. Тому єдиний недолік льону полягає в тому, що він не дуже еластичний, отже легко морщиться і меніться.

    Таким чином, якщо ви шукаєте хороший компроміс між довговічністю, прохолодністю та м’якістю, спробуйте тканинне поєднання льону та бавовни. Суміш забезпечує міцну, але набагато м’якшу тканину, яка в порівнянні з чистим льоном зменшує кількість складок і значно легша у догляді.

    Не турбуйтеся якщо на пряжі зустрічаються “шишечки”, тобто крихітні вузлики. Вони майже завжди свідомо залишаються, щоб зберегти цілісність волокон, а також додати особливу текстуру натурального льону.

    2.3 Вовна

    Вовна є натуральним волокном, всерйоз суперничати з яким не може жодне зі штучних. Власне «вовна» – це збірний термін, що включає в себе вовну і кози, і лами, і вівці, і верблюда та інші. Тому шерсть різних тварин є різною і за властивостями, і застосування.
    З багатьох властивостей вовни необхідно відзначити унікальну здатність зберігати тепло, гігроскопічність, м’якість та прилеглість. Вовна добре тягнеться і стійка до зносу. До речі, вовняна пряжа утримує тепло краще, ніж рослинна, а також значно повільніше намокає у вологому середовищі. А популярність набирає поєднання вовни та акрилу, адже така пряжа стає автоматично дешевшою за чисту вовну.

    Особливу увагу варто звернути на прання вовняних виробів (особливо виробів із чистої вовни), адже воно має здійснюватися особливо дбайливо – прати їх слід лише вручну за допомогою спеціальних засобів. Ні замочувати надовго, ні ретельно відпрати, ні вичавлювати вовняні речі не потрібно. При сушінні їх треба не вивішувати, а обережно розкладати на рівній поверхні.

    Якість вовни зазвичай можна визначити за діаметром та станом окремих волокон з яких складається тканина. Вони, у свою чергу, залежать від породи тварин, з яких їх виробили, а також від обробки під час виробничого процесу. Діаметр волокна вовни вимірюється у мікронах. Вовняні волокна розміром понад 25-30 мікрон зазвичай використовуються для одягу, а грубіші волокна використовуються для верхнього одягу, ковдр або килимів. Тонка вовна зазвичай дорожча, ніж грубіша, так як вона складніша для виробництва.

    Ось кілька порад щодо оцінки вовни:

    Насамперед, перевірте наявність будь-яких виробничих вад: вузликів, витягнутих ниток, прогалин у пряжі.
    Вовняна тканина має бути еластичною.
    Бренди, які використовують високоякісну вовняну тканину, зазвичай повідомляють вам точно, який тип шерсті вона має.
    Перш ніж купувати вовняний одяг, переконайтеся, що він підходить вашій шкірі і ви відчуваєте максимальний комфорт при тактильному контакті. Також зверніть увагу, що деякі типи вовни є м’якшими, ніж інші. Так, кашемір набагато м’якший, ніж мохер, тому м’якість вовняного виробу не обов’язково говорить про його якість.
    Гарантією якісної вовни буде відсутність катишків на комірі та рукавах. Так як утворення катишків залежить від щільності скручування пряжі (чим слабше скручена, тим сильніше звалюється).

    2.4 ДЕНІМ

    Якість деніму залежить від волокон бавовни, з якої він виготовляється. Існує кілька видів бавовняної сировини для джинсової тканини.
    Мексиканська бавовна — волокно цього виду бавовни близько 24 см завдовжки, з нього виходить якісний і рівний денім.
    Барбадоська бавовна — бавовна найвищої якості. Його процес вирощування та збору досить трудомісткий і вимагає значних витрат, що й відбивається на його вартості. Тканина з цієї сировини дуже м’яка, міцна і має своєрідний відлив кольорів. Лише 7% джинсової продукції у світі виготовляється з барбадоської бавовни.
    Зимбабвійська бавовна – ідеальне поєднання низької ціни та високої якості бавовни. Через те, що цей вид сировини не внесений до Світової класифікації бавовни, вона має таку дешеву вартість.
    Індійська та азіатська бавовна – найпоширеніший вид бавовни, з якої виробляється близько половини всієї світової джинсової продукції.

    Характеристики джинсової тканини:

    Джинсова тканина з високоякісної бавовни м’яка навіть коли вона трохи волога.
    Джинсова тканина не повинна бути дуже тонкою і навпаки — жорсткою, що не дозволять вільно рухатися.
    Денім досить щільна тканина, тому дуже важливо щоб шви, що з’єднують, у виробі були дуже міцними.
    Спробуйте розтягнути джинсовий одяг у різних місцях уздовж швів, перевірити чи не розходяться нитки швів.
    Потім перевірте рядки. З внутрішньої сторони всі шви повинні бути оброблені або оверлочним швом гарної якості або швом «вісімка», який виконується лише на спеціальному устаткуванні.

    Якщо на джинсових виробах з обличчя є подвійна строчка, то з внутрішньої сторони цей шов має бути абсолютно закритим без оверлочної обробки та відкритих зрізів. Такий шов забезпечує міцність джинсів та дозволяє їм тримати форму.

    2.5 ШКІРА

    По-перше, шкіра – це не тканина, а матеріал.

    Їй притаманні такі характеристики:

    Одяг з натуральної шкіри має властивість нагріватися і якийсь час утримувати тепло від долоні, що додається до неї.
    Якісна шкіра на дотик ніжна, тонка та м’яка. Стисніть шкіру в долоні та різко відпустіть. Якісна шкіра не сумнівнеться сильно і відразу ж, на ваших очах, почне розправлятися.

    Капніть краплю воду на річ із вивороту. Якщо виріб з натуральної шкіри високої якості, вода вбереться і залишить темну пляму.
    Важливим моментом є і якість барвника, який застосували при виробленні. Якщо на змоченій воді після зіткнення з лицьовою поверхнею виробу залишається слід фарби, відмовтеся від купівлі даного товару. Адже є ризик фарбування одягу, який на вас.
    У одягу з натуральної шкіри краю (кромка) будуть трохи шорсткі і не оброблені. Якщо краї оброблені підгорнуті або запаяні, значить перед вами шкірозамінник.
    Подивіться на фактуру шкіри – її природний рисунок. У натуральної шкіри він не повторюється, у шкірозамінника він однаковий по всій поверхні. Те саме стосується пор шкіри. На натуральній шкірі вони розташовуються довільно, на штучній мають однакову глибину та форму.

    Якщо є кнопки, блискавки, то вони повинні бути міцними і не тугими, легко застібатися.
    Перевірте, як прикріплені окремі шматочки шкіри. Чи були вони пошиті чи склеєні? Зшивання займає більше часу, ніж приклеювання, і тому воно дорожче для брендів, але це робить виріб більш якісним та довговічним.
    Відмінна альтернатива натуральній шкірі – штучна (або веганська) шкіра, яка зазвичай складається з поліуретанового покриття на волокнистому шарі. Високоякісна штучна шкіра може бути настільки ж міцною, як і справжня шкіра, як правило, доступніша, зручніша в обслуговуванні, не вигорятиме на сонці і не пов’язана із загибеллю тварин.
    Як і справжня шкіра, штучна шкіра має бути досить гнучкою, не мати жодних очевидних подряпин, і окремі частини предмета повинні бути пошиті, а не склеєні (те, про що ми згадували вище).

    2.6 СИНТЕТИКА

    Синтетичні або напівсинтетичні волокна мають переваги і можуть стати відмінною альтернативою або доповненням до натуральних волокон.
    У промисловості «швидкої моди» синтетичні матеріали нерідко застосовуються заміни натуральних волокон. Йдеться про скорочення витрат у виробництві, але в той же час багато дизайнерів спеціально вибирають синтетичний матеріал через його специфічні властивості (наприклад, легку вагу, цікаві драпірування, нестандартні текстури), щоб отримати оригінальний дизайн.

    Пару слів на користь синтетики:

    Найчастіше невелика кількість синтетичних волокон навіть покращує властивості натуральної тканини. Наприклад, спандекс, поліефір або лайкра особливо добре поєднуються з бавовною або вовною. Синтетичні волокна додають натуральній тканині еластичності та допоможуть зберегти одяг у хорошому стані після багатьох прань.
    Синтетичні тканини – це найкращий вибір для активного способу життя. Так як вони легікі, супереластичні, добре вбирають вологу, швидко сохнуть і т.д.

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *